Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

SINDELFINGEN

Το 1973 στη rock και folk σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας κυριαρχούσαν οι Yes, οι Gentle Giant, οι Genesis, οι King Crimson και ο… Cat Stevens, μουσικοί και συγκροτήματα που έχαιραν δημοφιλίας, επηρεάζοντας κάθε νεοφερμένο σχήμα. Βάσει των λεγομένων του τραγουδιστή και κιθαρίστα Richard Manktelow, ιδρυτικού στελέχους των Sindelfingen (γι’ αυτούς ο λόγος), τα προαναφερθέντα ονόματα ήταν εκείνα που χάραξαν το αισθητικό πεδίο, εντός του οποίου θα εκινείτο αυτή η άγνωστη μπάντα, στα λίγα χρόνια που βρέθηκε στο… παρασκήνιο· περίπου από τα τέλη των sixties, μέχρι το 1974-75. Η Anazitisi Records ξέθαψε πριν από λίγους μήνες το ένα και μοναδικό επίσημο LP των Sindelfingen από το 1973, που είχε τίτλο “Odgipig” [ARLP 70-39F, 2010], και αφού το επανατύπωσε σε 500 βαρέα βινύλια (συν 3 ένθετα με τους στίχους και την ιστορία τους, έτσι όπως την διηγείται ο Manktelow), το προσέφερε στην κρίση μας.Λοιπόν… είναι σαφές το περίγραμμα του γκρουπ, το οποίο αποτελούσαν οι Roger Woods oscillators, glockenspiel (κάτι σαν το μεταλλόφωνο), Roger Thorn ντραμς, Mark Letley φωνή, κιθάρες, μπάσο, recorders και Richard Manktelow φωνή, κιθάρες. Αφήγηση alla Cat Stevens, ρυθμικές αλλαγές alla Gentle Giant, ηλεκτρισμένα και ακουστικά μέρη να εναλλάσσονται, ο Bach, το waltz και η ελισσαβετιανή μπαλάντα (φυσικά) να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, και ακόμη μία κομματάκι freaky psych διάθεση (κάπως σαν εκείνη των Family στο "Entertainment") να διαπερνά την κορυφαία στιγμή του άλμπουμ, το 13λεπτο σχεδόν “Perpetual motion”. Παρ’ ότι το “Odgipig” δεν χαίρει της καλύτερης παραγωγής – ηχογραφήθηκε με πολλά προβλήματα, όπως επισημαίνει και ο Manktelow, για να τυπωθεί (τότε) σε 99 μόλις κόπιες, περνώντας απαρατήρητο –, εντούτοις η Anazitisi κατάφερε να «ανεβάσει» τα τεχνικά του στάνταρντ, παραδίδοντας εν τέλει μίαν άρτια επανέκδοση. (Απείρως καλύτερη από εκείνην της Cenotaph, πριν από καμιά 20αριά χρόνια).

7 σχόλια:

  1. Θυμίζει πράγματι τα αριστοτεχνικά "κοψίματα" των Gentle Giant. Είναι δε από τα αγαπημένα μου private issues της Βρεταννίας. Δυστυχώς λείπει το εξαίρετο 19λεπτο bonus της 2ης CD έκδοσης από την Kissing Spell (η πρώτη της Background δεν το είχε καθόλου), γεγονός που καθιστά τη διατήρηση της CD κόπιας ή της αντιγραφής του, απαραίτητης κατά την άποψή μου.

    Η έκδοση στα 1990 της Cenotaph με διαφορετικό εξώφυλλο που απεικόνιζε μια πυραμίδα σε ένα δάσος, ήταν διπλή με ένα extra live βινύλιο, αν θυμάμαι καλά. Από τότε ακριβή, κάτω από 80€ δεν παίζει πλέον πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Spacefreak...
    είχα παλιά ένα CD των Sindelfingen (βαθύ πράσινο με το ζώο στο εξώφυλλο). Δε θυμάμαι γιατί το είχα δώσει... Της Background να ήτανε ή της Kissing Spell;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατέβασα αυτό το CD με το σκούρο πράσινο εξώφυλλο και τον σκατζόχειρο, όταν διάβασα αυτό το post. Ευτυχώς, η μουσική ήταν πιο κοντά στους Jethro Tull (παίζουν και το Bouree), παρά στους υπερφίαλους Gentle Giant.
    Το CD γράφει πίσω: Minority Records (cat. no: Minor. 279) και περιλαμβάνει 5 bonus tracks, όσα δηλαδή, νομίζω, υπήρχαν και στο διπλό LP με την πυραμίδα.

    Manwolf Louie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα είναι άλλη έκδοση, που δεν την έχω δει ποτέ, αυτό που κατέβασες και όχι της Background (το είχα για πούλημα κάποτε).

    Το CD της Kissing Spell με το ακυκλοφόρητο 19λεπτο έχει το ίδιο εξώφυλλο (του αυθεντικού LP) με την έξοχη επανέκδοση του Καραθανάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σκατζόχοιρος με "ει"! Ωραία!
    Διάβασα για ένα 13λεπτο κομμάτι, με τίτλο “The Princess and the Predator”, όπου παίζει ντραμς ο Mark, o 12χρονος, τότε, αδερφός του Richard Manktelow. Το κομμάτι αυτό ήταν bonus σε κάποιες επανεκδόσεις, αλλά δεν υπάρχει σ' αυτήν που κατέβασα. Αυτό εννοείς;

    Manwolf Louie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Manwolf Louie...
    Την επανέκδοση της Cenotaph την είχα ακούσει παλιά στο σπίτι του Γιώργου Τσ., του δικηγόρου. To δεύτερο LP ήταν live απ' όσο θυμάμαι. Αυτό το κομμάτι που λες δεν το έχω ακούσει - λέγεται πως είναι το καλύτερό τους, ακόμη και στην επανέκδοση της Anazitisi - και υπάρχει εδώ http://www.progarchives.com/album.asp?id=10134. Δεν έχω ψάξει για να δω αν κατεβαίνει από κάπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή