Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

FREE YOURSELF καϊάφας

Punk, γενικώς και ειδικώς, συγκρότημα, που έχει για έδρα του τη Γερμανία (Ντίσελντορφ) και το οποίον, κατά τα 3/4, αποτελείται από έλληνες μετανάστες μουσικούς· όπως ελληνικό είναι και το παρόν LP-συλλογή, υπό τον τίτλο “Extended Play Area 1994-2008”, μία περιποιημένη παραγωγή 240 αριθμημένων αντιτύπων, συνεργασία των αθηναϊκών labels Labyrinth of Thoughts και B-Otherside.
Οι Free Yourself (Dimi Koutsomitopoulos, Milto Oulios, Kay Kloft, Spiro Koutsomitopoulos) είναι μία πεντακάθαρη μπάντα, που ροκάρει σκληρά και δυνατά, αλλά όχι στο βρόντο και στο… γάμο του Καραγκιόζη. Υπάρχει εμφανές μελωδικό υπόστρωμα στα κομμάτια της – ηχογραφημένα σε βινύλια και CD μεταξύ των ετών 1994-2008 – και κυρίως υπάρχει άποψη όχι μόνον όσον αφορά στον τύπο της γλώσσας (ελληνική, γερμανική ή αγγλική), αλλά, κυρίως, στο περιεχόμενό της. Στίχοι λοιπόν καθημερινοί, κοινωνικοί, αντι-ρατσιστικοί, επενδυμένοι με το γνωστό σπιντάτο τρόπο και κυρίως τραγουδισμένοι άψογα, χωμένοι ανάμεσα στις βιαστικές ανάσες.
Όσο κι αν κάποια κομμάτια ξεφεύγουν σε punky διάρκεια (το μανιακό “Notausgang”, που είναι, πάντως, ένα από τα καλύτερα του άλμπουμ), είναι αλήθεια πως τα πιο σύντομα στο χρόνο tracks παρέχουν άπασες τις πληροφορίες. Όπως ο 1:24 καμμένος «Καϊάφας», που αφήνει στο πέρασμά του εκείνο το αναπόδραστο γιατί, το “Mother sister”, που θίγει το θέμα των διακρίσεων στη γυναικεία εργασία, αλλά και το έσχατο “The smile” με την ελληνοπρεπή εισαγωγή. Ένδεκα πρωτότυπα κομμάτια, καθώς και μία διασκευή στον «Εθισμό» των Gulag (“maybe the greatest punk band ever in Greece” γράφουν στο insert οι Free Yourself) είναι το υλικό του γκρίζου βινυλίου, το οποίο συνοδεύεται κι από ένα DVD. Οι Free Yourself… live στο Linkes Zentrum του Ντίσελντορφ, την 21/5/2008. Ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στις εκτελέσεις του live και των δίσκων. Αν υπήρχε, τότε δεν θα γράφαμε περί punk μπάντας.
Επαφή: www.labyrinthofthoughts.gr,
www.b-otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου