Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ένα μεγάλο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου για την Πρωτομαγιά, που συνδυάζει το προσωπικό με το αγωνιστικό στοιχείo – Το τραγούδησε ο Κώστας Σμοκοβίτης στο άλμπουμ «Καλημέρα Ήλιε» τον Απρίλη του 1974

Το «Ας μην είχες τόσα λάθη» είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Βασισμένο σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου ηχογραφήθηκε προς τα τέλη του 1973, για να εμφανιστεί τελικά σε δίσκο τον Απρίλη του 1974. Μιλάμε, φυσικά, για το «Καλημέρα Ήλιε» [MINOS], που έβγαλε μεγάλες επιτυχίες πέραν του φερώνυμου τραγουδιού –ανάμεσά τους και τα «Θα έρθει μόνο μια στιγμή», «Χτύπησαν αργά», «Μια καλημέρα», «Ποιος το ξέρει», «Δώδεκα παιδιά»– που απέδωσαν οι Χάρις Αλεξίου, Κώστας Σμοκοβίτης και Αλέκα Αλιμπέρτη.
Κώστας Σμοκοβίτης
Στο «Καλημέρα Ήλιε» υπήρχε επίσης το έξοχο και σχετικώς άγνωστο τραγούδι του Λοΐζου (το ερμήνευε κιόλας) «Κανένας δεν μου μίλησε», ενώ από τα υπόλοιπα κομμάτια, που δεν έκαναν την πολύ μεγάλη επιτυχία, εκείνο που ξεχώριζε ήταν το ανεπανάληπτο «Ας μην είχες τόσα λάθη», που απέδιδε ο Κώστας Σμοκοβίτης.
Σ’ αυτό το τραγούδι ο Λοΐζος είχε την ευκαιρία να μελοποιήσει τους απαιτητικούς στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου (να ισορροπήσει δηλαδή ανάμεσα σε αντικείμενες διαθέσεις – ένα ερωτικό ανεκπλήρωτο και την αγωνιστική πρωτομαγιάτικη διάθεση) και η αλήθεια είναι πως μεγαλούργησε.

Η συνέχεια εδώ…

4 σχόλια:

  1. Αχ βρε Φώντα τι μου θύμησες Κώστας Σμοκοβίτης μεγάλος τραγουδιστής με πολύ καλές επιλογες που όπως λες πολεμήθηκε οσο κανένας άλλος απο τα μέσα ,αλλά ας μην συνεχίσουμε γιατί θα κατηγορήθούμε σαν κουτσομπόληδες.
    Καλό μήνα
    Γιώργος Μα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο περιοδικό Ντέφι είχε γράψει ο ίδιος το τι πέρασε από τον Μάτσα,τι του είχε κάνει.Απίστευτα πράγματα,η καριέρα του καταστράφηκε λόγω του Μάτσα.τεύχος-3.
    Κάνει μία ανασκόπηση της καριέρας του,λέει διάφορα για διάφορους,για Λοίζο αναφέρει-Για τη γνωριμία με Λοίζο,τι να πω.Του χρωστάω πολλά.Μου έδωσε να πω το Καλημέα ήλιε και άλλα τέσσερα τραγούδια του,που χάλασαν κόσμο.Στο τέλος κλείνει λέγοντας-Τώρα δουλεύω σαν ηλεκτρονικός του ΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή