Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ στην ΠΑΤΡΑ 8-10 Ιουνίου

Το Jazz + Πράξεις στην Πάτρα αποτελεί θεσμό, καθώς οργανώνεται συνεχώς από το 2004 (βρισκόμαστε δηλαδή στη 14η διοργάνωση), έχει για «ψυχή» του τον φίλο από 30ετίας και βασικό συνεργάτη στο Jazz & Τζαζ Γιάννη Μουγγολιά, ενώ είναι ενταγμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το οποίο οργανώνει κι εφέτος ο Δήμος Πατρέων, έχοντας για μπροστάρη, κι αυτή τη χρονιά, τον κομμουνιστή Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη (ο οποίος χαίρει με το έργο του της εκτίμησης όλων των Πατρινών). Γι’ αυτούς τους λόγους το δισκορυχείον στηρίζει το Jazz + Πράξεις, προβάλλοντας και τη φετινή διοργάνωση. Και αυτή τη φορά ο χώρος του Αιθρίου τού Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το σημείο αναφοράς την Πέμπτη 8, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα: 
Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 21.30 
Sokratis Sinopoulos Quartet 
Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 21.00 
In Duologue (Αλεξάνδρα Λέρτα – Βασίλης Στεφανόπουλος) 
Dinosaur 
Σάββατο 10 Ιουνίου, ώρα 21.30 
Enrico Rava Quartet

Sokratis Sinopoulos Quartet
Το Sokratis Sinopoulos Quartet αποτελείται από τους Σωκράτη Σινόπουλο λύρα, Γιάννη Κυριμκυρίδη πιάνο, Δημήτρη Τσεκούρα κοντραμπάσο και Δημήτρη Εμμανουήλ ντραμς. Το Κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011, δουλεύοντας αρχικά με διασκευές παραδοσιακών κομματιών, για να συνεχίσει σύντομα πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις τού Σινόπουλου. Αυτό το υλικό εκδόθηκε πρόπερσι στην ECM ως “Eight Winds” αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να εμφανίζεται με τους Ross Daly, Ελένη Καραΐνδρου, Δόμνα Σαμίου, Ara Dinkjian, Charles Lloyd κ.ά., βάζοντας παντού τη δική του εκφραστική σφραγίδα, και μάλιστα σε ιδιώματα που καλύπτουν μιαν ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργική μουσική.

In Duologue 
(Αλεξάνδρα Λέρτα – Βασίλης Στεφανόπουλος)
Το μουσικό σχήμα In Duologue απαρτίζεται από την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα και τον πατρινό κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλο, που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία. Κοντραμπάσο και φωνή σ’ έναν μουσικό διάλογο ικανό να «ταξιδέψει» τον ακροατή σε «τόπους» όχι πάντα προφανείς. Μαρτυρά γι’ αυτό το άλμπουμ τους “Blue Skies” που κυκλοφόρησε το 2014, όπως και το ευρύτερο ρεπερτόριο τού ντούο, που αποτελείται από συνθέσεις των Irving Berlin, Chano Pozo, Duke Ellington, Richard Rogers-Lorenz Hart κ.ά.

Dinosaur
Οι Dinosaur, που εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Jazz + Πράξεις 2017, είναι ένα από τα πιο δημιουργικά τζαζ σχήματα στην Ευρώπη σήμερα. Με leader την τρομπετίστα και συνθέτιδα Laura Jurd (κατέκτησε τον τίτλο BBC New Generation Artist 2015-2017), τον Elliot Galvin στα πλήκτρα και τους Conor Chaplin-Corrie Dick σε μπάσο-ντραμς, οι Dinosaur κυκλοφόρησαν, το 2016, το άλμπουμ “Together, As One” στην Edition Records, τυγχάνοντας ευρείας αναγνώρισης.
Η μουσική τους στηρίζεται οπωσδήποτε στα πλήκτρα (fender rhodes, synths), βεβαίως στην τρομπέτα, μα ακόμη και στο ξεχωριστό rhythm section, φέρνοντας στη μνήμη μεγάλες στιγμές του παρελθόντος (ηλεκτρικός Miles, Nucleus/ Ιan Carr, Soft Machine, King Crimson, Mwandishi κ.λπ.).
Μετά από έξι σχεδόν χρόνια περιοδειών (Βερολίνο, Τουλούζη, Δουβλίνο, Βρέμη κ.ά.), οι Dinosaur είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη λαμπρή διεθνή καριέρα τους. Η φετινή περιοδεία τού γκρουπ προδιαγράφεται ως η εντυπωσιακότερη όλων, καθώς περιλαμβάνει κορυφαίες συναυλιακές στάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εμφάνισή τους στο Jazz + Πράξεις 2017.

Enrico Rava Quartet
(Enrico Rava τρομπέτα, Giovanni Guidi πιάνο, Gabriele Evangelista κοντραμπάσο, Fabrizio Sferra ντραμς)
Άλλη μια αποκλειστική εμφάνιση στο Jazz+Πράξεις 2017, άλλη μία σπουδαία μπάντα, άλλη μία ιστορική τζαζ προσωπικότητα.
Ό,τι και να πει κανείς για τον Enrico Rava θα είναι λίγο. Να υπενθυμίσουμε, απλώς, πως έχει συνεργαστεί με γίγαντες της τζαζ (Gil Evans, Gato Barbieri, Carla Bley, Roswell Rudd, Marion Brown, Rashied Ali, Cecil Taylor, Charlie Haden, John Abercombie, Paolo Fresu, Stefano Bollani, Miroslav Vitous, Richard Galliano, J.F. Jenny-Clark, Misha Mengelberg, Dino Saluzzi, Lee Konitz, Pat Metheny, Charlie Mariano, Joe Henderson, Ran Blake, Paul Motian κ.ά.), πως έχει παίξει σε περιοδείες και κοντσέρτα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Βραζιλία, Αργεντινή, Κίνα και φυσικά στην Ευρώπη, ενώ έχει υπάρξει μέλος σημαντικότατων ορχηστών (The George Gruntz Concert Jazz Band, Carla Bley Jazz Composers Orchestra, Globe Unity Orchestra, Italian Instabile Orchestra κ.λπ.), έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 100 δίσκους.
Ο Rava ως αρχηγός ενός σχήματος, το οποίο συναποτελούν νεώτεροι, αλλά άσσοι μουσικοί, δηλώνει πάντα ανοιχτός σε μιαν ευρύτατη γκάμα τζαζ τεχνοτροπιών, καθώς αυτό πράττει από την αρχή της καριέρας του, όταν είχε βρεθεί δίπλα στους Gato Barbieri και Steve Lacy στα μέσα του ’60. 

Τιμές εισιτηρίων
Ανά βραδιά: 10 ευρώ. Ενιαίο (για όλο το τριήμερο): 22 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου