Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

η ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ στην Eφημερίδα των Συντακτών

Διάβασα τη συνέντευξη της Νατάσας Μποφίλιου στην Εφημερίδα των Συντακτών (2/12/2017), εκεί όπου ανάμεσα σε άλλα διάφορα η τραγουδίστρια λέει:
«Αυτό που με πληγώνει είναι που μπήκε στο στόμα του καθενός, ακόμα και των αμόρφωτων, “ε, είδαμε και την πρώτη φορά Αριστερά τι έκανε”. Είναι μαχαίρι στην καρδιά.(…) Η επανάσταση γίνεται μόνο από τον λαό. Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία (…) Φυσικά και είναι (δικτατορία η Ευρωπαϊκή Ένωση). Θα ήταν ωραίο να γινότανε μια παγκόσμια επανάσταση. Εγώ στα βάθη της ψυχής μου είμαι τροτσκίστρια(…)».
Λίγα λόγια σχετικά.
Εμένα η Μποφίλιου μου αρέσει ως τραγουδίστρια (τη βρίσκω εξαιρετική) και το έχω γράψει αυτό με διάφορες αφορμές εδώ κι εκεί. Έχω γράψει επίσης στο facebook (16/9/2017), με αφορμή μια συναυλία για την Ηριάννα (στην οποία συμμετείχε και η Μποφίλιου), πως κάτι τέτοιες ‘συμμετοχές’ δεν λένε και πολλά πράγματα, καθώς θα κρίνονται πάντα από το τι διακινδυνεύει ο καθείς και πως όσο κάποιος θα δηλώνει παρών εκ του ασφαλούς όλη η φάση θα ελέγχεται.
Μια συνέντευξη όμως είναι μια συνέντευξη, κι ένα δημόσιο πρόσωπο όταν καλείται να μιλήσει, ειδικά πάνω σε πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, θα πρέπει να παίρνει κάποια ρίσκα και να λέει αυτά που πιστεύει.
Δεν ξέρω αν κάνει καλά, λοιπόν, η Μποφίλιου που ψηφίζει ΚΚΕ, ούτε είμαι σίγουρος αν ξέρει τι σημαίνει τροτσκισμός, πέραν του βασικού γύρω από την… εξαγωγή της επανάστασης, όμως αυτό που είπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως είναι δικτατορική, είναι αλήθεια και είναι μαγκιά της που το ’πε – κι ας σκούζουν κάτι Μπογδάνοι και κάτι Τατσόπουλοι.
Φυσικά και πρόκειται για δικτατορία-αποικιοκρατία νέου τύπου, με κοινοβούλιο-μαριονέτα, με όργανα που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από οποιοδήποτε δημοκρατικό έλεγχο, και με διάφορες κλίκες-μαφίες κεφαλαιοκρατών, τραπεζιτών, τοκογλύφων κ.λπ., που δολοφονούν οικονομικά λαούς – μια συνέχεια δηλαδή, με το άλλο-ίδιο πρόσωπο, της βελγικής, γερμανικής, ολλανδικής και γαλλικής αποικιοκρατίας των γενοκτονιών και των εγκλημάτων (όρα Βελγικό Κονγκό, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Αλγερία κ.ά.).
Οι άνθρωποι ήταν, είναι και θα είναι επαγγελματίες δυνάστες, με πιστοποιητικά και σφραγίδες, τι να λέμε τώρα;
Μπράβο στη Μποφίλιου, λοιπόν, που είχε τα κότσια να βγει και να πει την αλήθεια.
Εν τω μεταξύ βγήκαν και διάφοροι… πατσαβουροϊστορικοί, για να λοιδορήσουν την τραγουδίστρια επειδή… «δηλώνει και τροτσικιστής και ψηφοφόρος του σταλινικού ΚΚΕ».
Να πω λοιπόν για τους… αρχειομαλάκηδες πως πολλοί τροτσκιστές σε συγκεκριμένες φάσεις της ιστορίας βρέθηκαν συχνά στο πλευρό των κομμουνιστών και αγωνίστηκαν μαζί τους. Δείτε εδώ π.χ. τι γράφει ο κομμουνιστής Θανάσης Χατζής στο μνημειώδες τετράτομο έργο του για την Εθνική Αντίσταση «Η Νικηφόρα Επανάσταση που Χάθηκε» [Δωρικός Γ΄ Έκδοση, 1983] και επίσης ο Γιώργος Ν. Αλεξάτος στον τόμο «Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος» [Γειτονιές του Κόσμου, 2008], όταν αναφέρεται στην πορεία του ΕΕΚ.
Μη λέτε ότι σας κατέβει και μην προσπαθείτε να βγάλετε off ένα κορίτσι, που μίλησε από καρδιάς και είπε σωστά πράγματα.

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook

    Eleni Founti
    Η Μποφίλιου αν μη τι άλλο πήρε ξεκάθαρη στάση κατά του φασισμού και της ΧΑ, τη στιγμή που άλλα δημόσια πρόσωπα στον καλλιτεχνικό χώρο και αλλού ποιούν την νήσσαν. Της πιστώνεται αυτό και μπράβο της.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    To ότι αποκάλεσε την ΕΕ δικτατορική είναι ακόμη πιο σημαντικό - γιατί το κάνουν πολύ λιγότεροι (επώνυμοι).

    Eleni Founti
    Συμφωνώ απόλυτα και είδαμε στην πράξη πως οι θεσμοί τους δεν λειτουργούν. Επίσης βρίσκω αφόρητα ενοχλητική την επίθεση σνομπισμού που δέχεται η Μποφίλιου για το ότι δεν αντιλαμβάνεται τι είναι τροτσκισμός, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει δώσει τη δική της εκδοχή. Μια χαρά όραμα είναι η παγκόσμια επανάσταση και το να πάρει τα βουνά και μπράβο της. Κι εμείς το ίδιο πρέπει να κάνουμε.

    Eleni Founti
    ..αμάν με τα ροζ μπράβο και τα μπαλόνια (όλο ξεχνάω ότι έχουμε και τον διάκοσμο του φμπ)

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Aυτό που είπε για τον τροτσκισμό είναι σωστό. Τα στοιχειώδη τα γνωρίζει δηλαδή (την επανάσταση σε κάθε χώρα). Δεν υπάρχει λόγος να αποδείξει πως έχει διαβάσει όλο τον Τρότσκι.

    Eleni Founti
    Ναι βέβαια, δεν είπε κάτι ασύμβατο με τον τροτσκισμό, απλώς η εξ' αριστερών κριτική λέει πως ό,τι είπε, συνιστά και ό,τι ξέρει ή έχει διαβάσει, πράγμα πραγματικά γελοίο. Μια χαρά τα είπε η Μποφίλιου. Εξαιρετική συνέντευξη.

    Win Berry
    Συγγνώμη, αλλά είπε ότι ψηφίζει ΚΚΕ, επειδή ο παππούς της ήταν αντάρτης. Με άλλα λόγια, ορίζει την πολιτική της ταυτότητα με δεσμούς αίματος...Ποιος τρότκσυ και ποιος μαρξ, εδώ δεν φαίνεται να κατάλαβε γιατί έγινε η γαλλική επανάσταση...Όσο για την ΕΕ - δικτάτορα, τα έχουν πει και άλλοι ατρόμητοι καλλιτέχνες, π.χ. Λαζόπουλος, Άντζυ Σαμίου. (όχι ότι η άλλη πλευρά έχει καλύτερους πάντως...)

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Εμένα δεν μ' ενδιαφέρει τι ψηφίζει η Μποφίλιου. Και δεν έκανα κουβέντα γι' αυτό. Εγώ συμφωνώ μ' αυτό που είπε για την ΕΕ, πως είναι δικτατορία. Κι αν το λένε και ο Λαζόπουλος με τη Σαμίου μπράβο τότε και σ' αυτούς. Μη μας βάζεις τώρα ανόητα διλήμματα.

    Eleni Founti
    Όχι δεν είπε αυτό. Είπε αναλυτικά ότι δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του συριζα, αλλά επειδή πιστεύει στην οργανωμένη πάλη και ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έρθει μέσα από το σύστημα, ψηφίζει ΚΚΕ και έκανε και μια αναφορά στην οικογένειά της. Γιατί λοιπόν φαίνεται πως δεν έχει πολιτική αντίληψη;
    Δεν ξέρω τι είπε ο Λαζόπουλος και η Σαμίου, αλλά δεν χρειάζεται να είναι η Μποφίλιου η μόνη που εκφράζεται για τον απολυταρχισμό της ΕΕ για να της πιστωθεί. Δεν είναι διαγωνισμός. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία καλλιτεχνών εδώ δεν λένε κουβέντα για το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Όποιος μιλάει εναντίον της ΕΕ είναι μάγκας. Δε μασάει τα λόγια του και λέει εκείνο που ακριβώς συμβαίνει. Μας διοικεί ένα κονκλάβιο εντεταλμένων στα συμφέροντα του απάνθρωπου χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των πολεμοχαρών βιομηχάνων. Άμα είναι και καλλιτέχνης τώρα αυτός που μιλάει είναι 2 και 3 φορές μάγκας, γιατί βγαίνει μπροστά ενάντια στο... κυρίαρχο αφήγημα (εκφράζοντας πολλούς), που από την εποχή του Κινέζου, για να μην πω από πιο πριν, μας έχει κλείσει το σπίτι.

      Win Berry
      αυτά που είπε η μποφίλιου κατά της ΕΕ είναι κοινός τόπος στην Ελλάδα. Αν δεν ήταν, δεν θα γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% που ήταν.

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Λες ό,τι να'ναι τώρα. Υπέρ του ευρώ και υπέρ της ΕΕ ήταν και ο Σύριζα. Τα ξέχασες;

      Win Berry
      «Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη». Δύο λόγους επικαλείται για την πολιτική της επιλογή, ο ένας είναι οι (προνεοτερικοί) δεσμοί αίματος, ο άλλος απολιτίκ (οργανωμένη πάλη εμφανίζεται σε ένα σωρό ετερογενείς πολιτικά χώρους, δεν είναι αξία από μονη της εκτός και αν είναι και υπέρ των αδελφών μουσουλμάνων ξέρω γω)

      Win Berry
      Αναφέρομαι στην περίοδο πριν το 2015, στην πρώτη εκλογική νίκη.

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Και τότε υπέρ του ευρώ ήταν Πάντα ο Σύριζα ήταν υπέρ του ευρώ. Ποτέ δε βγήκε ο Σύριζα με πρόγραμμα έξω από ΟΝΕ, ΕΕ και δραχμή. Το θέμα μας τώρα είναι πως το δίλημμα ευρώ-δραχμή είναι πια παρελθόν. Ο κόσμος είναι αναφανδόν πια κατά του ευρώ και η Μποφίλιου τυγχάνει να εκφράζει και μια λαϊκή πραγματικότητα - η οποία αποκρύπτεται από τους σαλιάρηδες της συστημικής αφήγησης.

      Win Berry
      Για το Ευρώ έλεγε "δεν είναι φετίχ" για να ψαρέψει από όλους, για την ΕΕ επίσης, καβάλησε το αντί ΕΕ άρμα και τον εμμονικό αντιγερμανισμό διότι πουλάει σαν ζετό ψωμί (ή πούλαγε, δεν ξέρω τώρα)

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείο
      Η κυρίαρχη τάση ήταν με το ευρώ. Και αυτή εκφραζόταν προς τα έξω. Ο κόσμος δεν ψήφισε Σύριζα για να μας βγάλει ο Σύριζα από το ευρώ, αλλά για ν' ανασάνει από κανένα φόρο. Αυτό ήταν το κυρίαρχο. Τώρα, πάντως, τρέμουν να κάνουν δημοσκόπηση επί του θέματος γιατί το "κατά του ευρώ" θα ξεπεράσει χαλαρά το 60%.

      Eleni Founti
      1. Μια δήλωση ερμηνεύεται σε ένα πλαίσιο. Πρώτα είπες ότι ο μόνος λόγος που ψηφίζει ΚΚΕ είναι ο παππούς της. Μετά έκανες κόπι/πέιστ κι ένα μέρος για να δεχτείς και το ιδεολογικό έρεισμα, το οποίο πάντως βρίσκεις απολιτίκ. Η Μποφίλιου έχει προσδιορίσει πολιτικό και κομματικό χώρο και δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκαθαρίζει τη θέση της,
      2. Ξεκάθαρα δεν ισχύει ότι αυτά που είπε ο Μποφίλιου είναι κοινός τόπος και για να φτάσει ο συριζα να κυβερνήσει έκανε στροφή από το "καμιά θυσία για το Ευρώ" (εκτός ΕΕ δεν εκφράστηκε. μόνο για ευρωζώνη μιλάμε) στη γραμμή "εντός ευρωζώνης με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου".
      Πάντα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν και είναι αναφανδόν υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και γι' αυτό κατά τη γνώμη μου ερμηνεύεται και λανθασμένα η επιλογή του καλοκαιριού του 2015 από τους εξ' αριστερών επικριτές (άλλο θέμα αυτό βέβαια).

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Το καλοκαίρι του '15 ήθελε το 80% να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Τώρα δε θέλει ούτε το 40%.

      Διαγραφή
    2. Win Berry
      ο κόσμος στην Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει (μονίμως, δεν είναι καινούργιο πρόβλημα). Τώρα θέλει δραχμή, και δίνει σχεδόν αυτοδυναμία στην ΝΔ. Στην πραγματικότητα, θέλουμε δραχμή, αλλά χωρίς τις αρνητικές συνέπειές της. Πάντως δεν νομίζω ότι έχει τύχη δραχμικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι θέλει, απλώς δεν υπάρχουν ηγεσίες να τον εκφράσουν και προτιμά να απέχει ή να ψηφίζει ό,τι να 'ναι. Δεν έχουν σχέση οι ψήφοι στη ΝΔ, που αφορούν στο 1/5 του εκλογικού σώματος, με το τι θέλει ο κόσμος.

      Eleni Founti
      Προσωπικά δεν πιστεύω πως η πλειοψηφία σήμερα θέλει δραχμή, αλλά σίγουρα η διαιώνιση των μνημονίων θα το φέρει κι αυτό.
      Win Berry Ρε συ, δεν σε προλαβαίνουμε. Πριν μας είπες ότι αυτά που λέει η Μποφίλιου είναι κοινός τόπος και τώρα πως δραχμικό κόμμα δεν έχει ελπίδα.
      Εντάξει, σταθεροποιήσου αν γίνεται σε κάποιο θέμα :)

      Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
      Το Μάρτη ήταν ίσα-ίσα. Τώρα είναι 60-40 άνετα...
      http://tvxs.gr/.../dimoskopisi-palmos-analysis-sto-tvxs...
      Δημοσκόπηση Palmos Analysis στο TVXS: Διχασμός για ευρώ και…

      Eleni Founti
      Δεν το είχα καθόλου υπόψη μου αυτό. Ενδιαφέρον..

      Win Berry
      Εγώ σταθερός είμαι: λέω ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει και αυτή είναι η ουσία του πολιτικού μας προβλήματος. Στην έρευνα που δίνει ο Φώντας πάνω διαβάζω ότι το 67% των ελλήνων θέλει η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ και ακριβώς από κάτω το 73% λέει ότι η Ελλάδα πηγαίνει στην λάθος κατεύθυνση (που όμως είναι αυτή που εξασφαλίζει την πιθανή παραμονή μας στην 1η ταχύτητα!).

      Διαγραφή
  2. Καλά δεν είναι και η κοπέλα κανένας ινστρουχτορας εκεί να μας τεκμηριωσει γιατί είναι ΚΚΕ και γιατί πιστεύει στην οργανωμένη πάλη..
    Συμφωνώ στο ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι είπε την ΕΕ διχτατορία ( και στο ότι δε στήριξε σύριζα, που κακό δεν το λες..).
    Τώρα οι συμψηφισμοί με Νότη είναι άκυροι. ο Νότης μιλάει για εξωγήινους, για ψεκασμούς, και έχει στηρίξει τους ναζί ακόμα και μετά τα φονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή