Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

RCA NEON

Ήταν σύνηθες στη Βρετανία, στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70, οι λεγόμενες major εταιρίες (πολυεθνικές συνήθως) να ιδρύουν «παράλληλα» labels, στα οποία καταχώριζαν «απαιτητικότερα» ακούσματα. Έτσι κάπως, το 1971, η RCA παρουσιάζει την ετικέτα “NEON”, σφραγίζοντας με τις εκδόσεις της την ωριμότερη φάση του british progressive rock (και της αντίστοιχης jazz).

RCA NEON
το progressive της... αναδυομένης

Τι σημαίνει progressive; Ήταν progressive rock οι Genesis και οι Yes; Αναφερόμαστε σε μουσικές «ψαγμένες», φισκαρισμένες, συνήθως, με άπειρα στοιχεία πέραν του rock, ή απλώς... σε progressive στίχους; Υπάρχουν άραγε προοδευτικές και... οπισθοδρομικές μουσικές; Πόσο «προοδευτικό» μπορεί να είναι ένα hard rock trio φερ’ ειπείν; Γιατί, άραγε, δεν θεωρούνται progressive κλασικά άλμπουμ του Elton John ή του Al Stewart; To progressive rock είναι underground; Μήπως δεν είναι καν rock, αλλά κάτι άλλο; Είναι άπειρα αυτού του τύπου τα ερωτήματα και σχεδόν πάντα άνευ κυρίαρχης αξίας, αφού αξία ή όχι κομίζουν μόνον οι δίσκοι μέσα στα χρόνια (μέσω αυτών απαντώνται και τα ερωτήματα)· περαιτέρω ο τρόπος που «ενώνονται» δημιουργώντας κατάσταση και, βεβαίως, το «μάτι» με το οποίο τους βλέπει ο καθένας μας σήμερα. Από τις εκατοντάδες κυκλοφορίες του βρετανικού progressive επιλέγουμε εκείνες της RCA/Neon επειδή είναι και... λίγες και πλήρως χαρακτηριστικές όλων, σχεδόν, των παραμέτρων του είδους. Πέντε-έξι δε απ’ αυτές προκρίνονται στον τελικό άνευ αγώνος...

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας,

    Εκπροσωπούμε έναν νέο ιστότοπο αφιερωμένο στην ελληνική μουσική (www.mygreek.fm).

    Κάναμε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί σ΄έναν άνετο και ελκυστικό χώρο μια ολοκληρωμένη μουσική συλλογή, συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν όλους τους έλληνες καλλιτέχνες και προσφέροντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτούς. Η ιστοσελίδα είναι προσαρμοσμένη στην εύκολη και γρήγορη προσθήκη μουσικής, διάφορων εκδηλώσεων (events) και blogs και είναι αρκετά απολαυστική αν θέλει κάποιος απλά να ακούσει μουσική ή να δει τα βίντεο.

    Εκτός απ’αυτό η μεγάλη έκπληξη για τους χρήστες παριστάνει το γεγονός ότι οι αγαπημένοι τους τραγουδιστές μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα, προσθέτοντας τη μουσική τους, περιγράφοντάς τη καθημερινή τους ζωή και επικοινωνώντας με τους θαυμαστές τους.

    Ο τελικός μας στόχος είναι δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία θα μπορούσε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των θαυμαστών της ελληνικής μουσικής και να τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη και χαριτωμένη διευκόλυνση της ζωής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο, που θα έμοιαζε με τη μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια από την αρχή μέχρι σήμερα και χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για να την κάνουμε μοναδική.

    Εάν σας αρέσει να συνθέτετε εμπνευσμένα κείμενα και ενδιαφέροντα άρθρα για τον χώρο και την θεματολογία της ελληνικής μουσικής τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τις δυνατότητες σας στο δικό μας διαδικτυακό χώρο, στον τομέα των blogs. Θα σας παρέχουμε VIP λογαριασμό και απεριόριστη πρόσβαση στο μουσικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, σε αντάλλαγμα το ταλέντο σας και την αγάπη που διαθέτετε για την μουσική. Σε περίπτωση που έχετε δικές σας προτάσεις σχετικά με αυτή την ενασχόληση, ευχαρίστως θα τις ακούσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή