Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κύπριοι SKYROCKETS…

Πολλοί κύπριοι καλλιτέχνες, στο χώρο του «έντεχνου» και του pop-rock, είναι γνωστό πως έκαναν καριέρα στην Ελλάδα, ήδη από τα χρόνια του ’60 (Μιχάλης Βιολάρης, Δώρος Γεωργιάδης, Σταύρος Σιδεράς…)· πράγμα, που συνεχίστηκε και με μεγαλύτερη ένταση στις επόμενες δεκαετίες. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν έκαναν… Που έμειναν στο νησί τους, τραγουδώντας για το τοπικό κοινό. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Πιερίδης.
Πάνε κάμποσα χρόνια (σίγουρα δέκα) από τότε που είχα δει στο eBay να πουλιέται ένα άλμπουμ υπό το όνομα “The Skyrockets and Dimitris Pierides” [Island WELP 1], κάνοντάς μου μεγάλη εντύπωση (δεν είναι καταγραμμένο στο popsike.com – επειδή το popsike φτιάχτηκε το 2003). Οι λόγοι ήταν οι εξής. Πρώτον, δεν περίμενα ποτέ να έχει εκδοθεί κυπριακό μοντέρνο LP στα mid sixties, που να είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Δεύτερον, συγκρότημα με τ’ όνομα Skyrockets υπήρχε και στην Ελλάδα (και αλλού), αλλά σε μία πρώτη φάση (και τελευταία…) δεν φαίνεται να είχε καμμία σχέση με το κυπριακό και τρίτον, το άλμπουμ μπορεί ν’ αφορούσε σε κυπριακό γκρουπ, αλλά ήταν τυπωμένο από τη βρετανική Island! Θυμάμαι τη σφραγίδα στο label, που ήταν σαν αυτήν που βλέπετε δίπλα. Περιττό να πω πως το LP ήταν πολύ ακριβό, και δεν υπήρχε ουδεμία περίπτωση να το αγοράσω. Σημείωσα όμως σ’ ένα χαρτάκι το track list. Ανάμεσα στα τραγούδια (βάζω σε παρένθεση τους εκτελεστές) και τα Tereza (του Sergio Endrigo;), Je ne t’aime plus (Christophe), Jamais je ne vivrais sans toi (Richard Anthony), Tu si na cosa grande (Domenico Modugno), Capri c’est fini (Herve Villard), Innamorarmi di te (Peppino Gagliardi), κάποιο Μπορεί να έφυγες και μερικά ακόμη. Το όνομα του Δημήτρη Πιερίδη το συνάντησα, έκτοτε, μόλις μία φορά σε δίσκο. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες, αλλά προσωπικώς έχω υπ’ όψιν μου μόνο το τυπωμένο στην Ελλάδα 45άρι «Φύλλα ροδοδάφνης/ Ο πρίγκηπας» [Arion Records 710301, άνευ χρονιάς]. Και τα δύο τραγούδια, που πρέπει να προέρχονται από τα early 70s, είναι του Λέω Μαλένη (πρόκειται, μάλλον, για τον Λεωνίδα Μαλένη, που έχει συνεργστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Γιώργο Θεοφάνους κ.ά.), ενορχηστρωμένα από τον Γιώργο Κοτσώνη (έχει βγάλει στην Ελλάδα, στα 70s, καλούς δίσκους στη Lyra/Zodiac…) και ερμηνευμένα από τους Δημήτρη Πιερίδη - Φρύνη Ιωάννου (το πρώτο) και Δημήτρη Πιερίδη (το δεύτερο). Και τα δύο κομμάτια είναι νεοκυματικά με πολύ σεμνό μπουζούκι, πιάνο, μπάσο, κρουστά... Το πρώτο έχει hippie στίχους («φύλλα ροδοδάφνης έστρωσαν στο χώμα/ φύλλα και λουλούδια μυρωμένο στρώμα/ είναι τα παιδιά ενός κόσμου καινούριου/ κορμιά που τα χάιδεψε η Άνοιξη») και θυμίζει το στυλ του Λίνου Κόκοτου – απλό, όμορφο κομμάτι. Το δεύτερο είναι κάπως «χατζιδακικό», αλλά δε μου λέει κάτι.
ΥΓ. Φάση θα’χει τώρα ο Δημήτρης Πιερίδης των Skyrockets να μην έχει σχέση με τον Δημήτρη Πιερίδη τoυ ελληνικού single…

21 σχόλια:

  1. Γεια σας,
    Ήθελα μόνο να σας πω οτι οι Skyrockets που αναφέρετε πιο πάνω είναι οι ίδιοι με αυτούς που εμφανίζονταν στην Ελλάδα μεταξύ 1965-1973.
    Αυτό είναι το μοναδικό LP τους (τα άλλα ήταν 45ρια) και απλά ηχογραφήθηκε στην Κύπρο στα στούντιο της ISLAND εκεί.Επίσης ήταν και η μόνη φορά που συμμετείχε ο Δημήτρης Πιερίδης.
    Τα μέλη του συγκροτήματος τότε ήταν:
    Beppi Filinesi,Oscar Cressaty,Claudio Fasfous,Bessim Bessim.
    Σας ευχαριστώ
    Paola Filinesi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Filinesi, βάσει όσων μου λέτε, και διαπιστώνω κι εγώ – κοιτάζοντας ας πούμε την φωτογραφία του γκρουπ στο πρώτο 45άρι της Pan-Vox, όπως και μία των Skyrockets, για τους οποίους εσείς γράφετε, και την οποίαν βρήκα εδώ http://is.gd/GDT7rt –, οι Skyrockets, που ηχογράφησαν στην Ελλάδα τρία 45άρια, τα εξής:

    1. Un homme et une femme/ Papa’s got a brand new bag [Pan-Vox PAN 6067, τέλη 1966] (as The Skyrockets Combo)
    2. Le telefon/ La bande a Ferrer [Pan-Vox PAN 6094, τέλη 1967]
    (as Oscar and The Skyrockets Combo)
    3. Midnight hour/ Can’t ask no more [Pan-Vox PAN 6096, τέλη 1967-αρχές 1968]
    (as Claudio and The Skyrockets Combo)

    δεν ήταν το ελληνικό συγκρότημα που είχε σχηματιστεί το 1962 και το οποίο αποτελούσαν στις αρχές του ’65 οι Νίκος Χαρίτος τραγούδι, Γιώργος Λιούνης lead κιθάρα, Αργύρης Κουλούρης ρυθμική κιθάρα, Πάνος Ζαχαρίου μπάσο και Στάθης Παπαϊωάννου ντραμς.

    Όπως εσείς μας λέτε οι Skyrockets αποτελούνταν εκ των Beppi Filinesi σαξόφωνο, Oscar Cressaty ντραμς, Claudio Fasfous φωνή, μπάσο και Bessim Bessim ηλεκτρικό πιάνο. Στο site (http://is.gd/GDT7rt) που έχετε ενθέσει τη φωτογραφία στην οποίαν αναφέρθηκα πιο πάνω, γράφετε επίσης πως το συγκρότημα σχηματίστηκε στο Κάιρο, στα early 50s και πως ήταν η πρώτη rock n’ roll μπάντα της Αιγύπτου. Λέτε ακόμη πως ο πατέρας σας Beppi Filinesi ήταν ο leader στο γκρουπ μέχρι τα late 60s.

    Όπως διάβασα στους Μοντέρνους Ρυθμούς (ελληνικό περιοδικό της εποχής), στο τεύχος 92 (8/11/1967), το συγκρότημα εκείνη την εποχή (11/1967) βρισκόταν στην Κύπρο, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε πως το LP με τον Δημήτρη Πιερίδη ηχογραφήθηκε τότε, και πως πιθανώς να κυκλοφόρησε στα τέλη του ’67 ή τις αρχές του ’68.
    Επίσης στα λιγοστά sites που αναφέρεται το όνομα του πατέρα σας, διάβασα πως είχε συνεργαστεί με την ορχήστρα του Γιώργου Θεοδοσιάδη στην Αθήνα και πως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Skyrockets ήταν και κάποιος Michael Bishara, που δεν συμμετείχε στις ηχογραφήσεις των sixties. O ίδιος ο Bishara δίνει μάλιστα τα ονόματα και άλλων μελών του γκρουπ (Asaad Kelada, George Nageeb, Mario Martorano).

    Ωραία ιστορία. Και γεμάτη ανατροπές. Άλλα νομίζαμε, εδώ στην Ελλάδα…

    Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς.Μετά τον Bishara (όπου τότε λέγονταν Mike Bishara and his Skyrockets) έμεινε ο πατέρας μου και ο Oscar Cressaty.Προστέθηκαν ο Claudio & o Bessim. Εκείνη την εποχή το συγκρότημα παρουσιαζόταν στην Ρέμβη της Θεσσαλονίκης και είχαν παει στην Κύπρο μόνο για λίγες εμφανίσεις στο Nιcosia Hilton oπότε και έγινε η εγγραφή του LP.
    Επίσης να σας πω ότι ο Μάρκος Αλεξίου (πιάνο)http://markosalexiou.gr/ ήταν μέλος του συγκροτήματος για αρκετό διάστημα.
    Και κάτι ακόμα,Combo ονομάστικαν για λίγο όταν στο σχήμα προστέθηκαν και τρείς Αμερικανοί μαύροι μουσικοί.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
    Paola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πληροφορίες που μας δώσατε είναι σημαντικές.
    Να μιλήσω μόνο για μένα. Τόσα χρόνια δεν είχα αντιληφθεί πως η φωτογραφία του γκρουπ, στο πρώτο του εκείνο ελληνικό single της Pan-Vox, δεν αντιστοιχούσε σε 19χρονα παιδιά (όπως ήταν οι Έλληνες Skyrockets στα μέσα των sixties). Οι άνθρωποι είναι τουλάχιστον μία δεκαετία μεγαλύτεροι! Ο πατέρας σας, ας πούμε, το 1966, πρέπει να ήταν 40 ετών!!
    Αν υπάρχουν κάποιες ακόμη πληροφορίες για το γκρουπ, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως.
    Και πάλι σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί πάλι (από ταινία του 1958) ποιοί είναι;

    http://www.youtube.com/watch?v=KTpj5ILHqVw

    Manwolf Louie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς(;) οι Mike & his Skyrockets είναι οι… Mike Bishara and his Skyrockets, που ανέφερε πιο πάνω η Paola Filinesi. To κομμάτι είναι φοβερό – rock n’ roll με ακορντεόν, κάπως σαν zydeco! –, αν και η πρωταγωνίστρια είναι φοβερότερη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ηθοποιός είναι η Hind Rostom, μεγάλη φίρμα, όπως διάβασα, του αιγυπτιακού σινεμά. Τι ωραία γυναίκα βρε παιδί μου. Να, εδώ μερικές φωτογραφίες της… http://is.gd/HfibMY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φωντα καλησπέρα

    Εκτός από το LP έχω και ενα ακόμα single:
    ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΣΩΝΗ. Στην πρώτη πλευρά έχει "Τα παιδιά της γειτονιάς μου" με τον Σ΄ταύρο Σιαηλη και στην δεύτερη "Ο Μανωλιός" με τον Δημήτρη Πιερίδη. Και στα 2 οι στίχοι είναι του Λέω Μαλένη. ARION Records (07004). Καμία χρονολογία...

    Νικος Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Νίκο.
    Εννοείς πως έχεις το LP στην Island; Έχει κανένα άλλο στοιχείο στο backcover; Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, το Island. Αν θυμάμαι αναφέρει μόνο τα τραγούδια και ποιος τραγουδάει. Δεν είμαι σίγουρος. Η μπάντα (τα μέλη) δεν αναφέρονται...Αν είναι θα κοιτάξω όταν πάω σπίτι και θα σου πω αύριο. Σαν album δεν μου λέει και τίποτε...είναι κοντά στα single τους το ύφος. Μου θυμίζει την μπάντα που παίζει τα πάντα, απλά και μόνο για το μεροκάματο. Καλοπαιγμένα μεν, αδιάφορα (τουλάχιστον για τα γούστα μου) δε.

    Νικος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν Φώντα

    Στο Skyrockets LP (Island).

    Οι τραγουδιστές είναι:
    A1 Tereza - Dimitris Pierides & Claudio De Vite
    A2 Mpori na efyghes (των Γαβαλα & Βασιλειάδη !!!!) -- Dimitris Pierides & Claudio De Vite
    A3 Je ne t'aime plus - Oscar Cressati
    A4 Le-mon-kiss - Skyrockets
    Α5 T-bird - Claudio De Vite

    B1 Jamais je ne vivrais sans toi - Dimitris Pierides
    B2 Tu si na cosa grande - Claudio De Vite
    B3 Capri c'est fini - Oscar Cressati
    B4 Innamorarmi di te - Dimitris Pierides
    B5 Moov' on - Skyrockets

    Όλα διασκευές...

    Στο οπισθόφυλλο δεν υπάρχουν φωτο ή αλλα ατοιχεια εκτός του ότι η ηχογράφηση έγινε στην Λευκωσία (Cyprus Broadcasting Corporation) και η κατασκευή από την Island Records ltd, London, England.

    Επίσης ένα πλαίσιο που αναγράφεται " Το προϊον πωλησεως του δίσκου τούτου θα διατεθή υπέρ του Ταμείου της Σχολής Τυφλών Παιδιών, Λευκωσίας, Κύπρου" (στα ελληνικά & αγγλικα). Η κόπια μου, πάνω από το παραπάνω "σχόλιο" έχει ένα ασπρο αυτοκόλλητο (που με αφήνει όμως να διαβάσω τι γράφει από κάτω: γιαυτό και σου τα έγραψα!!!) που γράφει: "Ολαι αι εισπράξεις υπέρ της Κ.Μ.Α."

    Τι είναι η ΚΜΑ ???

    Δεν υπάρχει βέβαια καμία πληροφορία για την χρονολογία...

    Νίκος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ΚΜΑ(ΚυπροΜαρωνιτική Αραβική γλώσσα) αναφέρεται στους Μαρωνίτες της Κύπρου.Οι Μαρωνίτες είναι Καθολικοί που προέρχονται από της Συρία και άλλα αραβικά κράτη. Εκτός από τον πατέρα μου, που ήταν Ιταλός, τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ ήταν Αραβες Χριστιανοί οπότε νομίζω ότι λύθηκε η απορία
    του κυρίου Νίκου Καρ. που έχει το LP....
    Paola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σας,
    Κάτι ακόμα και δεν θα σας ενοχλήσω άλλο...
    "την μπάντα που παίζει τα πάντα, απλά και μόνο για το μεροκάματο" την έχουν συμπεριλάβει καποιοι στις ΗΠΑ αρκετές φορές στο προγραμμάτους....
    http://spinitron.com/public/index.php?station=wmfo&month=Oct&year=2006&plid=3439

    http://hollerboard.com/viewtopic.php?f=1&t=3553

    http://www.galacticfractures.com/2011/02/never-walk-out-on-you/

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενεία.
    Paola Filinesi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρία Filinesi δεν μας ενοχλείτε καθόλου. Η παρέμβασή σας ήταν αποφασιστική, όσον αφορά στο ποιοι ήταν οι Skyrockets των ελληνικών ηχογραφήσεων. Έχω, δε, την αίσθηση πως μόνον ένα τόσο κοντινό πρόσωπο, κάποιου από τα μέλη του συγκροτήματος, θα μπορούσε να μας πει πώς ακριβώς είχαν τα πράγματα.
    Για μένα η ιστορία των Skyrockets, όπως αρχίζουμε να τη συνθέτουμε τώρα, σιγά-σιγά, μετά απ’ όσα μάς είπατε, είναι μία από τις «αποκαλύψεις» των τελευταίων χρόνων (στο χώρο του ελληνικού rock και της «μοντέρνας» μουσικής στην Ελλάδα αναφέρομαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ, εκτιμώ και εσάς και αυτό που κάνετε. Οπως διάβασα σε ένα σχόλιο για το Blog σας "μπαίνεις και μαθαίνεις".
    Paola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρώτα απ'όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Filinesi, που μου έλυσε την απορία σχετικά με το ΚΜΑ. Απορία που δεν θα υπήρχε αν δεν γινόταν ο λόγος για τους Skyrockets και αν δεν χρειαζόταν (μετά από, κατά κάποιο τρόπο, ερώτηση του Φώντα) να ανατρέξω στο LP τους για μερικές extra πληροφορίες.
    Δεύτερον, δεν θα ήθελα να υπάρχει κανένα θέμα παρεξηγήσεως με την κ. Filinesi –γιατί έτσι το εξέλαβα…ίσως κακώς- σχετικά με την φράση μου : "Μου θυμίζει την μπάντα που παίζει τα πάντα, απλά και μόνο για το μεροκάματο " η οποία συμπληρώνεται από " Καλοπαιγμένα μεν, αδιάφορα (τουλάχιστον για τα γούστα μου) δε". Θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να λέω την γνώμη μου, με την οποία άλλωστε νομίζω ότι δεν κατηγορώ κανέναν, χωρίς να κινδυνεύω να "(κακό-)χαρακτηριστώ". Δεν αμφιβάλω ότι μία μπάντα ή ίσως καλύτερα μία ορχήστρα -όπως θεωρώ ότι ήταν οι Skyrockets τουλάχιστον με βάση αυτά που έχω ακούσει από τις ελληνικές τους ηχογραφήσεις- έχει στις τάξεις της καλούς ή ακόμα και δεινούς μουσικούς/οργανοπαίχτες (κάτι που το παραδέχτηκα άλλωστε), ότι αυτή η ορχήστρα μπορεί να είχε μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν και ότι ακόμα και σήμερα να "παίζεται" από σταθμούς και να ακούγεται από πάρα πολλούς ανά τον κόσμο ακροατές με ευχαρίστηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, με βάση τα δικά μου αισθητήρια, πρέπει και να μου αρέσει αλλά και ταυτοχρόνως να μην μπορώ να πω την γνώμη μου ή κριτική μου αν θέλετε, που απορρέει από το τι "εισπράττω" εγώ προσωπικά ακούγοντας τις ηχογραφήσεις της συγκεκριμένης μπάντας/ορχήστρας.
    Η κουβέντα αυτή θα μπορούσε να τραβήξει "εις μάκρος" και θεωρώ ότι δεν είναι ο κατάλληλος "τόπος" για τέτοιου είδους συζητήσεις. Το συγκεκριμένο post είναι για να λύσουμε ένα ακόμα "μυστήριο" της ελληνικής "ποπ" σκηνής. Και θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω (ξανά) την κ. Filinesi για την παρέμβασή της σχετικά με τους Skyrockets. Αν πάλι θέλει, να μου απαντήσει σε κάτι σχετικά με τους χαρακτηρισμούς μου, ίσως θα ήταν καλύτερο για να μην ταλαιπωρούμε το blog, να επικοινωνήσει μαζί μου κατ'ιδίαν…ο Φώντας έχει το e-mail μου.
    Νίκος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το είδατε αυτό??? Ισχύει αυτή η τιμή?

    http://www.ebay.co.uk/itm/SKY-ROCKETS-AND-DIMITRIS-PIERIDES-rare-GREEK-GARAGE-BEAT-MOD-LP-ORIGINAL-/161013826971

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ το πρωτο σπανιο:

    http://diskoryxeion.blogspot.gr/2011/04/skyrockets.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή