Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ αφιέρωμα Νίκος Μαμαγκάκης

Στον νέο Μετρονόμο (τεύχος 51, Ιανουάριος-Μάρτιος 2014) δεσπόζει το πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Νίκο Μαμαγκάκη (1929-24/7/2013). Εκείνα που εντυπωσιάζουν, πρώτα-πρώτα, είναι τα ίδια τα λόγια του ασυγκράτητου έλληνα δημιουργού μέσα από παλαιότερες ή πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του, με τον Μαμαγκάκη να διατυπώνει, συγχρόνως, μοναδικής διεισδυτικότητας σκέψεις που αφορούν σε όλους μας. Επίσης, γράφουν για ’κείνον κάποιοι από τους πιο πρόσφατους συνεργάτες του (Πάνος Παπαϊωάννου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος…), ενώ υπάρχουν και επικεντρωμένα κείμενα σε ψηφίδες του έργου του (μεταξύ αυτών κι ένα δικό μου γύρω από ένα μέρος της διαδρομής του στην δεκαετία του ’60). Το αφιέρωμα, που καταλαμβάνει το μισό περιοδικό, συμπληρώνεται, τέλος, από την εκτεταμένη εργογραφία και δισκογραφία του συνθέτη. (Ας σκεφθούμε πως μόνο τα CD που πρόλαβε να ηχογραφήσει ο Μαμαγκάκης στη δική του εταιρεία Ιδαία τα τελευταία χρόνια, όταν ανάμεσα σε άλλα επιχείρησε με ιερή μανία να «ξαναδεί» το έργο του, ξεπερνούν τα 50!).
Στο υπόλοιπο περιοδικό, με την πάντα σοβαρή ύλη, διαβάζουμε για τον Μάνο Ελευθερίου, τον θρύλο ακορντεονίστα του λαϊκού Λάζαρο Κουλαξίζη, την συνθέτιδα της πρωτοπορίας Φανή Κοσώνα, τον βιρτουόζο της πολίτικης λύρας Σωκράτη Σινόπουλο, τον Δημήτρη Μητσοτάκη (Ενδελέχεια κ.λπ.), τους τραγουδοποιούς Τάσο Ποταμιάνο και Δημήτρη Βεριώνη, την Édith Piaf, τον οργανοποιό Γιώργο Παράσχο και ακόμη για τον τραγουδιστή Διαμαντή Πανάρετο (η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου που είπε πρώτος το «Είμαι αητός χωρίς φτερά» από τον ερευνητή Γιώργο Αλτή).
Το παρόν τεύχος του Μετρονόμου συνοδεύεται και από ένα CD δύο τραγουδιών με ερμηνείες της Φωτεινής Βελεσιώτου. Τα τραγούδια έχουν γράψει οι Θανάσης Γκαϊφύλλιας και Στάθης Γκότσης πάνω σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου