Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τα καλύτερα «κομμένα» της ελληνικής Eurovision – πέντε τραγούδια από το παρελθόν, που τους άξιζε καλύτερη τύχη

Οι προκριματικοί της ελληνικής Eurovision είναι μία παλαιόθεν πονεμένη ιστορία. Πονεμένη ιστορία είναι όλη η Eurovision δηλαδή, αλλά ας μην το βαρύνουμε περισσότερο. Έτσι, λέω να θυμηθούμε, με αφορμή τον αυριανό τελικό για την επιλογή του φετινού τραγουδιού (Τετάρτη 4/3), που θα διαγωνιστεί τον Μάιο στην Αυστρία, μερικές περιπτώσεις καλών ή και πολύ καλών τραγουδιών, που έπεσαν σε… ξέρα στα χρόνια τους.
Μερικά απ’ αυτά τα τραγούδια ήταν… extra prima good από τη γέννα τους και θα «έγραφαν» σίγουρα στο θεσμό (και οπουδήποτε αλλού), ενώ άλλα αδικήθηκαν από τους ίδιους τους συντελεστές τους (τραγουδιστές, ορχήστρες κ.λπ.) «κλωτσώντας» την ευκαιρία.
Εστιάζω, λοιπόν, σε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όταν οι προκριματικοί ήταν «ανοιχτοί» και το τραγούδι γνωστό από πριν. Γιατί υπήρξαν και απ’ ευθείας αναθέσεις, ή «κλειστοί» προκριματικοί, ή προκριματικοί που διαγωνίζονταν τραγουδιστές και όχι τραγούδια (καθώς το τραγούδι που θα έλεγε ο νικητής θα το μάθαινε αργότερα!).

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/55809

5 σχόλια:

  1. Σε συνέντευξή της, η Δέσποινα Γλέζου είχε πει ότι παραλίγο να εκπροσωπούσαν οι Νοστράδαμος την Ελλάδα στη Eurovision του 1974.
    Το 1983 είχε δηλώσει συμμετοχή στον ελληνικό προκριματικό και η Ελπίδα με τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, το οποίο όμως δεν προκρίθηκε.
    Για όποιον ενδιαφέρεται για τους ελληνικούς προκριματικούς:
    http://www.esc-history.com/nf-entries.asp?country=Greece&year=1978&order=ItemNr
    Από τη δεκαετία του ’70 έως και τη δεκαετία του ’90, οι ελληνικοί προκριματικοί της Eurovision -όπως και το φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης- παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθότι υπήρξαν το μέσο προβολής ενός είδους τραγουδιού, το οποίο θα τοποθετούσαμε σε έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο -τότε παντοδύναμο- λαϊκό και το έντεχνο.

    Παντελής Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To UFO του Τουρνά ήταν απίστευτο κομμάτι και αδίκως χαντακώθηκε. Η αλήθεια είναι οτι σπάνίως ακούγεται ακόμα και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φοβερό άρθρο! Το ufo είναι τέλειο, πολύ καλό και το άλλο με την Μπόκοτα, δηλαδή τι καλό... με σωστή παραγωγή θα τα έσπαγε! To κομμάτι με την Ζήνα δεν είναι σαν να βγήκε πχ 10 χρόνια πριν το 2002?!?(εννοώ από την άποψη αισθητικής, ήχου και ενορχήστρωσης ) yiannick

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Λέκκας-Βενιζέλος (οι συντελεστές του τραγουδιού που λέει η Μπόκοτα) είχαν γράψει κάτι φοβερά τραγούδια (ροκ) στα μέσα του ’80, που τα έλεγαν οι Γιάννης Παλαμίδας και Κλέων Αντωνίου. Ανέκδοτα φυσικά. Τα είχα αντιγράψει, τότε, σε μια κασέτα από το ραδιόφωνο…

      Διαγραφή
  4. Πολύ κρίμα, και με Παλαμίδα...?!?ΟΥΑΟΥ!!! Πάντως για να είμαστε δίκαιοι το τραγούδι των Λέκκα-Βενιζέλου είναι τρομακτικά δύσκολο όσον αφορά την μελωδία της φωνής... Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε τα τραγούδια αυτά, ε?
    Yiannick (Γιάννης Ηλιάκης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή