Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ (1936-2017)

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας μεγάλος έλληνας κιθαριστής, ενορχηστρωτής και συνθέτης, ο Βασίλης Τενίδης. Ο Τενίδης έχει γράψει τραγούδια, μουσικές για το σινεμά και το θέατρο, συμφωνικά έργα, ακόμη και τζαζ. Τον ακούμε φυσικά και στη δισκογραφία, ως session μουσικό (σε άλμπουμ των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Σπανού, Αρλέτας, Πάνου Σαββόπουλου, Καίτης Χωματά κ.ά.), όπως και από τους λίγους προσωπικούς δίσκους του (π.χ. τα «Κύπρια Έπη» στην EM/ Columbia από το 1977).
Από το πρόγραμμα του θεατρικού του F.G. Lorca "Σαν περάσουν πέντε χρόνια", που είχε ανεβεί στο Θέατρο Όρβο, την περίοδο 1971-72 σε μετάφραση - σκηνογραφία - σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού. Ο Βασίλης Τενίδης είχε γράψει τη μουσική και τραγουδούσε η Ευγενία Συριώτη.
Με αφορμή ένα κείμενο για κείνον, που είχα ανεβάσει παλαιότερα εδώ στο δισκορυχείον, είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τον Βασίλη Τενίδη. Είχε, μάλιστα, την καλοσύνη εκείνος να με ψάξει και να με ευχαριστήσει, χαρίζοντάς μου και οκτώ(!) CD με ανέκδοτα, επισήμως, έργα του. Ας τα αναφέρω στη μνήμη του:
1. Serenata Latina (Winds and Percussion Ensemble of Athens State Orchetsra/ Conductor Byron Fidetzis)
2. Legends of the Night (Symphonic Fantasy for Large Wind Band/ The Tokyo Kosei Wind Orchestra conducted by Keiko Kobayashi)
3. Tarregiana (Suite concertante for Guitar and Orchestra/ Budapest Philharmonia Orchestra/ Conductor and soloist Notis Georgiou)
4. Rhapsody of Pontos (For Alto Sax Eb and Orchestra/ Theodor Kerkezos/ Conductor Miron Michailidis)
5. Τραγούδια Επτανησίων Συνθετών (Επεξεργασία – Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Βασίλης Τενίδης)
6. Σαββόραμα (Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον Διονύση Σαββόπουλο/ Ενορχηστρώσεις – Μουσική Διεύθυνση Βασίλης Τενίδης)
7. Κεφαλονιά 2002 «Λαλούν τ’ Αηδόνια» 5η Συνάντηση Χορωδιών/ Διασκευή – Επεξεργασία – Ενορχήστρωση Βασίλης Τενίδης)
8. Ο Μιλτιάδης Καρύδης διευθύνει Βασίλη Τενίδη

Περισσότερα για τον Βασίλη Τενίδη εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου