Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

SAVVAS METAXAS νέα ηλεκτροπειραματική κασέτα

Για τον πειραματιστή Σάββα Μεταξά έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο δισκορυχείον, είτε με αφορμή την παρουσία του σε σχήματα (Good Luck Mr. Gorsky), είτε για τις συνεργασίες του (με Σπύρο Εμμανουηλίδη), είτε για τις προσωπικές δουλειές του (θυμάμαι ένα ωραίο CD-R στην Orila από το 2013).
Στο παρόν Inwards [Αυτοέκδοση], που κυκλοφορεί σε ελάχιστες κασέτες (μόλις 14 διάβασα στο discogs), o Μεταξάς απλώνει σε δύο πλευρές (τρία tracks) και περί τα 45 λεπτά ένα άκουσμα, που προέρχεται κατ’ αρχάς από δικές του συνθέσεις (περασμένες από modular synth), σε συνδυασμό με κάποια samples και field recordings. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς περιπετειώδες, είναι και ευχάριστο. Εννοώ, πως το άκουσμα διατηρεί μια συνοχή (μέσα στον πειραματισμό του), ενώ ανταποκρίνεται πλήρως σ’ εκείνη την… μη αναμενόμενη εξέλιξη που επιβάλλεται, θα έλεγα, σε τέτοιου τύπου εγγραφές. Οι ηλεκτρονικές αναφορές του Μεταξά, θα μπορούσε να είναι πολύ παλαιές, καθώς τα bleeps θυμίζουν, μερικές φορές, ακόμη και πρώιμο ηλεκτρονικό Ξενάκη, με τα «γεμίσματα», που ακολουθούν, πάνω σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο καμβά, να προσθέτουν σε δύναμη και διάθεση… ανατρεπτική.
Η εγγραφή σε κασέτα παρέχει ένα ακόμη ανεπαίσθητο υπόστρωμα, που σχετίζεται με τη ροή της ταινίας, και που συμμετέχει, και αυτό, επί ίσοις όροις, στο τελικό άκουσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου