Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

YOKO MIWA TRIO

Όπως σημειώναμε πριν κάποια χρόνια: «Γεννημένη στο Kobe, η Υοκο Miwa σπούδασε κλασικό πιάνο δίπλα στον οργανίστα/ πιανίστα Minoru Ozone (πατέρας του Makoto Ozone), πριν εγκατασταθεί στην ανατολική ακτή, σπουδάσει στο Berklee και βρεθεί στη σκηνή και τα στούντιο με τους Slide Hampton, Arturo Sandoval, George Garzone, Esperanza Spaulding, Terri Lynne Carrington κ.ά.
Από τις αρχές του ’12, όταν τα γράφαμε αυτά, μέχρι και σήμερα έχουν περάσει περισσότερο από πέντε χρόνια και μέσα σ’ αυτό το διάστημα η ιαπωνίδα πιανίστα φαίνεται πως έχει δώσει πολλά στο τζαζ κύκλωμα της Ανατολικής Ακτής (της Βοστώνης πιο συγκεκριμένα). Εμφανίζεται συνεχώς, με το τρίο της, έχοντας αναδειχθεί σε κάτι σαν «σταθερή αξία». Κι έτσι κάπως η επανεμφάνισή της στη δισκογραφία έρχεται να προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες, σχετικές, δραστηριότητές της.
Στο Pathways [Ocean Blue Tear Music, 2017] η Yoko Miwa συνεργάζεται με τον κοντραμπασίστα Will Slater και τον ντράμερ Scott Goulding, ενώ σ’ ένα κομμάτι, το “Dear Prudence” (των Beatles) μπάσο παίζει ο Brad Barrett. Beatles; Φυσικά. Η Miwa ακολουθεί εκείνο που έχουν προβάρει τα τζαζ-τρίο δεκαετίες τώρα – το να αφηγούνται, δηλαδή, μέσα στο συνολικό ποπ οικοδόμημα. Δεν αρκούνται δηλαδή στις δικές τους τζαζ συνθέσεις (εδώ η Miwa έχει τέσσερις στις οκτώ), στα στάνταρντ (δεν υπάρχει ούτε ένα στο “Pathways”), ή στα jazz-tracks «τρίτων» (η Miwa διασκευάζει δύο συνθέσεις του φημισμένου κοντραμπασίστα Marc Johnson), αλλά απλώνουν χέρια και αυτιά και προς το ποπ/ ροκ/ φολκ ρεπερτόριο (εδώ εκτός από Beatles, ακούμε και μια διασκευή στο “Court and Spark” της Joni Mitchell).
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο – θα πρέπει να το πούμε αυτό. Η Miwa έχει συνολική γνώση της τζαζ ιστορίας και αυτό το βλέπουμε στις δικές της συνθέσεις, με τις σαφείς επιρροές από τα spirituals μέχρι τον McCoy Tyner. Ο λυρισμός δεν λείπει ποτέ απ’ αυτές –ασχέτως αν το ταλέντο της αποδεικνύεται περισσότερο στη σύνθεση τής Mitchell–, με το 12λεπτο δικό της “Lantern light” να εκπέμπει όλα εκείνα τα vibes, που μπορούν να παρασύρουν τον ακροατή σε μια… δημιουργική ονειροπόληση.
Απλό, χωρίς καινοτομίες και εφφέ, αλλά πολύ προσεγμένο και φτιαγμένο με γνώση άλμπουμ, με 2-3 συναρπαστικές στιγμές και άλλες πολλές (απλώς) υπέροχες.
Επαφή: www.yokomiwa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου