Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

COWBOYS AND FRENCHMEN

Κουιντέτο είναι οι Cowboys and Frenchmen αποτελούμενοι εκ των δύο βασικών συνθετών τους, τον άλτο-σοπράνο σαξοφωνίστα Ethan Helm και τον άλτο-βαρύτονο Owen Broder, και ακόμη τους Chris Ziemba πιάνο, Ethan O’Reilly μπάσο και Matt Honor ντραμς. Το Bluer than you Think[Outside in Music, 2017] είναι το δεύτερο άλμπουμ τους –είχε προηγηθεί το ντεμπούτο τους “Rodeo” το 2015– και αυτό που αποσαφηνίζει ακόμη περισσότερο το στυλ τους, που είναι ένα «μπερδεμένο» κράμα (αλλά… αποσαφηνισμένο) απoτελούμενο από κλασικό bop, που έχει ισχυρή bluesy βάση (είτε στα πιο γρήγορα tracks, είτε στις μπαλάντες), το οποίο επεκτείνεται συνεχώς είτε προς τη μεριά της Δύσης (συχνότερα), σε πιο έντεχνες δηλαδή αναφορές, είτε προς τη μεριά της Ανατολής, στα κάπως κάποια πιο σύνθετα και πιο «απαιτητικά» tracks.
Να, ας πούμε το εισαγωγικό “Wayfarer” διαθέτει μινόρε και ματζόρε μελωδικές γραμμές, προκειμένου να αποτυπώσει το «οδοιπορικόν» του πράγματος σε Ανατολή και Δύση. Απεναντίας, τώρα, το επόμενο “Beasts” είναι ένα παράξενο κομμάτι με μιαν ελικοειδή εισαγωγική μελωδία που ανεβαίνει και κατεβαίνει σε ένταση με ταυτόχρονα πιανιστικά γεμίσματα – πριν ολοκληρωθεί κι αυτή μέσα από μιαν ατέρμονη σαξοφωνική επαναληπτικότητα. Άλλα, πάλι, κομμάτια όπως το “Lilies beneath the bridge” έχουν έναν αισθηματικό-ρομαντικό τόνο, με το πιάνο να παίζει «γεμάτες» μελωδίες σ’ ένα αργό-απολαυστικό τέμπο, ενώ άλλες όπως η “C&F jam” αφήνουν περισσότερο μια περιπαικτική αίσθηση.
Δεν είναι από τα πλέον συνηθισμένα ακούσματα το “Bluer than you Think”, δίχως αυτό να σημαίνει πως είναι ένα άλμπουμ στριφνό και για λίγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου