Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

BLUES REVIVAL 31: TOMMY McCLENNAN (1905-1961)

Αν πιστέψουμε όσα λέει ο Michael Bloomfield στο βιβλίο του Με τον Big Joe Williams [Απόπειρα, Αθήνα 1983], τότε ο Tommy McClennan πρέπει να πέθανε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 (και όντως, αυτό συνέβη το 1961) και όχι το 1958, όπως αναφέρεται σε διάφορες παλαιότερες πηγές.
Πρόκειται βεβαίως για έναν μέγα τραγουδιστή του blues, ο οποίος ηχογράφησε εκτενώς την περίοδο 1939-1942, για να χαθεί δια παντός αμέσως μετά.
Από τα μεγάλα “wanted” του blues researching, ο Tommy McClennan λόγω της εύθραυστης υγείας του δεν θα μπορέσει να επανέλθει στις ηχογραφήσεις αφήνοντας πολλά κενά για τους ερευνητές, κυρίως σε σχέση με το πώς κύλησε η ζωή του μετά τα χρόνια της «μεγάλης δόξας». Η μαρτυρία λοιπόν του Michael Bloomfield αποκτά έτσι μιαν ευρύτερη αξία:
«… τον επισκεφθήκαμε στο νοσοκομείο της επαρχίας Κουκ, αργοπέθαινε από τη φυματίωση. Σκελετωμένος, αλλά με μάτια σαν αναμμένα κάρβουνα, όπως κι η μουσική του – ένας πυρακτωμένος, άγριος ήχος. Βίαιος άνθρωπος!».
Να πούμε πως το πιο γνωστό τραγούδι του Tommy McClennan ήταν το “Cross cut saw blues” (ηχογράφηση στο Σικάγο, την 15η Σεπτεμβρίου 1941), που έγινε στάνταρντ από τα sixties και μετά, ενώ το δικό του “New highway No. 51” το τραγούδησε ο Bob Dylan στο πρώτο LP του [Columbia, 1962] ως “Highway 51”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου