Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

BLUES REVIVAL 35: BARRELHOUSE BUCK McFARLAND (1903-1962)

Πιανίστας, που έχει περάσει με ψιλά γράμματα στην ιστορία του blues, ο ThomasBarrelhouse BuckMcFarland γεννήθηκε στην πόλη Alton του Illinois το 1903, για να μπει στο κύκλωμα των μαγαζιών από πολύ νωρίς παίζοντας, το ίδιο καλά, ντραμς και πιάνο. Προσπαθώντας να συνδυάσει τα δύο αγαπημένα του όργανα ανέπτυξε ένα ιδιότυπο στυλ «κρουστού πιανίσματος», ολίγον… άξεστο, που είχε όμως δύναμη και πάθος.
Ο Barrelhouse Buck θα μπει σε στούντιο, για πρώτη φορά, προς το τέλος του 1929, για να γράψει δυο πλευρές για την Paramount, εκπροσωπώντας και αυτός την ιστορική σκηνή του St. Louis. Η κρίση του ’29 θα τον πετάξει έξω από τα πράγματα, όπως και πολλούς άλλους μουσικούς της γενιάς του, για να επανέλθει πέντε χρόνια αργότερα, το 1934, γράφοντας τέσσερις τίτλους για την Decca.
Την άνοιξη του 1961 ένας μπάτσος blues fan, ο Charlie OBrien, θα ανακαλύψει τον McFarland, που τότε ζούσε στο Detroit, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Alton, στην οποίαν είχε βρεθεί ο πιανίστας για να επισκεφτεί τη μάνα του. Τα νέα θα φτάσουν αμέσως στον Samuel Charters, ο οποίος και θα ηχογραφήσει τελικώς τον McFarland την 12η Μαΐου 1961 στην Alton, για λογαριασμό της Folkways.
Λογικώς, ο Barrelhouse Buck McFarland πρέπει να πρόλαβε να δει τον έναν και μοναδικό μεγάλο δίσκο του, παρότι πέθανε «νωρίς», τον Απρίλιο του ’62 στα 59 χρόνια του.
Δισκογραφία
1. Backcountry Barrelhouse – Folkways Records FG 3554 – 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου